Over mij

Hallo lieve mensen,

Fantastisch dat u de tijd neemt een bezoek te brengen aan mijn website Raymond Linde Fotografie.

Fotograferen wordt vandaag de dag behoorlijk onderschat.  Iedereen kan tegenwoordig een digitale camera kopen of een smarttelefoon met camerafunctie en starten met foto’s maken. Binnen de kortste keren heb je de geheugenkaart vol met veelste veel foto’s die naderhand niet meer worden gebruikt en alleen maar opslagruimte in beslag nemen. Verwerking, bewerking  en het afdrukken van de bestanden blijft achterwege en dat is natuurlijk jammer. Er worden geen foto’s meer gemaakt maar slechts kiekjes. Zelf heb ik leren fotograferen met een 35mm camera. Mijn eerste camera was een Petri GX-1 met een 50mm standaard lens. Dat was toendertijd een kostbare hobby. Zelf de foto’s ontwikkelen, afdrukken in de donkere kamer en vervolgens je eigen gemaakte foto inlijsten. Je hield het wel uit je hoofd om in een paar seconden een hele filmrol vol te schieten. Voordat je de film ging belichten, maakte je eerst een plan hoe de foto er uiteindelijk uit moest gaan zien. Dit proces nam wel wat tijd in beslag maar dan had je ook wat!

Wanneer ik de vraag krijg om een fotoreportage te maken ga ik eerst met de opdrachtgever/opdrachtgeefster om de tafel zitten om elkaar beter te leren kennen zodat je weet wat de wensen zijn. Mij verdiepen in de persoon, de producent, het produkt. Doe je dat niet dan ontbreekt er de klik.  Veel mensen vinden het fijn om met trots over hun produkt te praten. Die sparkel in hun ogen moet je zien, die passi voor het produkt of bedrijf. Hun ziel en zaligheid wil ik zien. Je stelt je als het ware open voor de fotograaf, dus moet er wel wederzijds vertrouwen zijn. Voordat ik begin stel ik mij voor, leg uit wat ik ga doen en laat ik ze naderhand zien hoe de foto geworden zijn.  Door veel te vragen weet je hoe die ene onderneemster haar producten graag op de foto wilt hebben, hoe de chefkok zijn creatie aan de wereld wilt tonen en weet je hoe de vormgever van een magazine de foto’s aangeleverd wilt hebben. Alles voor het beste resultaat!

Mijn passie ligt bij voedselfotografie en alles wat daarmee te maken heeft. Tijdens mijn opleiding aan de Fotovakschool in Apeldoorn, waar ik het diploma van Allround Vakfotograaf heb behaald, kwam ik in aanraking met productfotografie. Al snel hield ik mij bezig met het fotograferen van Indonesisch eten welke ik goed kon gebruiken voor mijn tweede bedrijf Nasi Kuning. De gemaakte foto’s werden zeer positief gewaardeerd wat een stimulans was om mij hierin te specialiseren. Fotografie en voedselfotografie in het bijzonder is steeds in beweging. Dat maakt dit vak zeer afwisselend en interessant. Dit gegeven aangevuld met een dosis commercieel inzicht, creativiteit en humor zorgt ervoor dat u de juiste partner heeft om zaken mee te doen.

Natuurlijk kan ik nog een hoop over mezelf gaan vertellen, over mijn werkwijze, ervaringen, noem maar op. Wanneer u meer wilt weten kunt u altijd contact met mij opnemen of even naar LinkedIn gaan.

raymond_linde2016